HAR DU RÅD

ATT MISSA EN BRA AFFÄR?

En trygg bostadsaffär

Att köpa bostad kan kännas både spännande och skrämmande, samtidigt som det är ett av ditt livs största investeringar.

Många frågor kan dyka upp under processens gång och då är det bra att veta var du kan vända dig.

När du köper din första bostad

Gör en realistisk kalkyl på hur mycket bostaden får kosta och skaffa ett lånelöfte hos en bank.
Bestäm vilka krav du har på bostaden, så sparar du tid och energi genom att veta vad det är du letar efter.

När du går på visning är det viktigt att du inte förblindas av en vacker kakelugn och glömmer bort att tänka på de rationella argumenten som pris, läge och skick på lägenheten. Var inte rädd för att ställa frågor till mäklaren.

Undersökningsplikt

Som köpare av en bostad har du en omfattande undersökningsplikt. Det innebär att du inte kan göra säljaren ansvarig för sådana fel som du borde ha upptäckt vid en undersökning, så kallat faktiska fel. Det är därför viktigt att du gör en noggrann besiktning av lägenheten eller huset.

En säljare kan enbart bli ersättningsskyldig för dolda fel, det vill säga fel och brister som en spekulant inte borde ha upptäckt eller kunnat räkna med vid en noggrann undersökning av bostaden. Det kan vara bra att rådfråga en besiktningsman om du känner dig osäker.

Budgivning

För att delta i en budgivning behöver du acceptera utgångspriset på ett objekt. Detta ska ske skriftligen, de räcker med att du skickar din accept per mejl.

När den första accepten kommer in på ett objekt är det normala att objektet hålls öppet ca 1 vecka. Under denna tid kan du som spekulant ge din accept. Efter stängningsdagen bestäms en tidpunkt för när budgivningen kommer att hållas om flera än en person har accepterat utgångspriset.

Vid en budgivning sitter budningarna mittemot varandra och mäklaren öppnar budgivningen som på en auktion. Du säger ditt efternamn och det bud du vill ge, fram till dess att ingen lämnar fler bud och mäklaren börjar räkna ner. På ”tredje” klubbar mäklaren av budgivningen och det högsta budet tecknar på ett budgivningsprotokoll och får köpa objektet.

Kontrakt

Ta god tid på dig när du läser igenom köpebrevet. Sätt dig in i innehållet och skriv aldrig på om det är något du inte förstår. Fråga mäklaren om sådant du undrar över.

Utgångspunkten är att bostaden säljs i befintligt skick med hänsyn till ålder, pris och skick. Fast egendom ingår i köpet medan lös egendom inte ingår.

Inom en vecka efter att köpebrevet undertecknats ska handpenningen vara betald (normalt 10 % av köpeskillingen).

Tillträde

Dagen då du får börja använda din nya bostad kallas tillträdesdag. Denna dag ska resterande del av köpeskillingen betalas. När slutbetalningen är genomförd träffar du säljaren och får nycklarna samt går igenom bostaden. Varje hem är unikt och en ny ägare behöver bli visad hur t.ex. värmesystemet fungerar.

Kontrollera att alla överlåtelseavtal av el och vatten är gjorda samt skaffa en hemförsäkring.

Vi hoppas ni kommer att trivas bra i ert nya hem!